GESTALTNINGSUPPDRAG LÖNNSPRINGARE


Fastighetsavdelningen på Linköpings Universitet genomförde hösten 2018 en studenttävling gällande schackpjäser till schackspel i Studenthuset. Uppdragsgivaren välkomnade ett nytänkande kring pjäsernas utformning. Givna förutsättningar var storlek på pjäserna – yttre mått på schackspelet – att de skulle gå att förflytta, att man kan spela ett parti schack med dem och att de skulle gå att tillverka.


Alice Brengdahl och Riina Kauppi, studenter från Slöjd, hantverk och formgivningsprogrammet står bakom den vinnande idén och tillverkningen av pjäserna. Önskan var att lyfta in naturen i rummet och leka med tomrummet från de klassiska schackpjäserna. Pjäserna har fått form efter löv som passar in på deras karaktär och från den traditionella schackpjäsen. Kombinationen av formelementen skapar tillsammans ett nytt uttryck, ett abstrakt skulpturalt konstverk.


Bonde är kopplat till björk då den är karakteristisk för det svenska landskapet. Torn är måbär eftersom det är en vanlig häckväxt och har uppsikt över området, som tornet. Springare är lönn då trädet är starkt som en häst. Löpare är pil då den är snabbväxande. Dam är äpple då den bär frukt och förknippas med kunskap. Kung är ek eftersom den är livskraftig och länge tillhörde ekarna Sveriges krona. Färgerna är inspirerade av årstiderna. Det blå-gröna laget representerar våren och sommaren. Det röd-lila laget representerar vintern och hösten. Konceptet för pjäserna har fått namnet Lönnspringare.