VÄLKOMMEN TILL GALLERIET 


Här finns smakprov på mina skapelser. En del har redan hittat nya hem, somliga letar efter sin plats.

Jag skapar nytt och experimenterar med material, tekniker och uttryck. 

För att se det allra senaste, kika gärna in på instagram.com/skaparalice

Vid intresse, frågor & funderingar får du gärna höra av dig!

SKULPTURALA KORGAR MED SKROT

Sakta blir de fler. Korgar och former. Med tråden i handen byggs formerna upp, varv efter varv. Skatterna från skrothögen avslutar; sitt liv som skrot.


Att ta tillvara på det som finns, att se bortom vad det är, till vad det kan bli. Tillsammans med den svartglödgade järntråden får järnskrotet nytt liv.


Här ligger fokus på form snarare än funktion, därav namnet skulpturala korgar.


MED INSLAG FRÅN NATUREN


Här visas korgar där jag kombinerar järntråden med material från naturen, oftast som inslag eller avslut på korgen, men ibland byter även materialen plats med varandra.


Jag gillar kontrasterna mellan det starka och det sköra. Samtidigt som naturmaterialen på något sätt förmedlar känslan av ett fångat ögonblick.

BUNDNA KORGAR MED ÅTERBRUKADE SLADDAR


Utöver tråden är återbruk något som ligger mig varmt om hjärtat, att se skatter där andra ser skrot.


Dessa korgar med återbrukade sladdar är bundna med koppar för att påminna om vad som finns på insidan av sladden, samtidigt som det ger en lyster och kontrast mot sladdens överdrag.

MATTOR MED ÅTERBRUKAD CYKELSLANG


Svart varp, svarta inslag. I vävstolen tar de form. Dörrmattor med återbrukad cykelslang från en lokal cykelhandlare.


Jag har fått höra att de ser ut som drakskinn, för mig handlar det om att se materialets möjligheter. Att ta till vara och förädla med handens kraft och med hantverket som metod. 

GESTALTNINGSUPPDRAG LÖNNSPRINGARE


Fastighetsavdelningen på Linköpings Universitet genomförde hösten 2018 en studenttävling gällande schackpjäser till schackspel i Studenthuset. 


Alice Brengdahl och Riina Kauppi, från Slöjd, hantverk och formgivning står bakom den vinnande idén och tillverkningen av pjäserna.


Vår önskan var att lyfta in naturen i rummet och leka med tomrummet från de klassiska schackpjäserna. Pjäserna har fått form efter löv som passar in på deras karaktär och från den traditionella schackpjäsen.


Kombinationen av formelementen skapar tillsammans ett nytt uttryck, ett abstrakt skulpturalt konstverk.

PLATS FÖR TANKAR


Som slutprojekt på Recycle Design – återbruk vid Eskilstuna Folkhögskola (2017) jobbade vi utifrån temat Hållbara offentliga rum. Jag skapade ett rum i rummet, ett svävande rum av återbrukat material, där väggarna består av 5280 utbrunna värmeljuskoppar.


Min tanke är att rummet ska vara en plats att stanna upp och kunna samla tankarna på, därav namnet Plats för Tankar. För mig symboliserar det en skogsglänta. Inne i rummet finns det en stubbe att slå sig ner och vila på, samt en handbunden bok ifall en vill skriva ner och dela med sig av sina tankar.