Med utgångspunkt från Målarbackens skrothög har jag i mitt examensarbete tagit till vara på järnskrot i skapandet av tre stora skulpturala korgar med svartglödgad järntråd. Fokus ligger på det estetiska uttrycket och kombinationen av nytt och gammalt, före det funktionella. Arbetet är en fortsättning på en tidigare kollektion med skulpturala korgar med skrot från Skrotön. På de olika platserna går det tydligt att se skillnader i typen av järnskrot, något som påverkat, begränsat och inspirerat mig i arbetet.
Redan när jag hittade stora ringar på skrothögen fick jag en tydlig bild av hur jag ville att denna korg skulle bli utifrån ringen (som antagligen är ett tunnband) och med inspiration från korgtypen kolfat. Under detta projekt är det endast denna korgens skrot som har behållit sin ursprungsform i sitt nya liv, vilket ger ett tydligt eko om dess tidigare liv.
Innan löven faller
En skulptural korg med svartglödgad järntråd och skrotlöv, med stark inspiration från naturen, som bygger vidare på tidigare verk där tråden kombinerats med grenar. Bottens trådar är virade på samma sätt som det traditionellt sett görs i korgar, men symboliserar här årsringarna på ett träd. Istället för en vanlig stomme av trådar, bildar flera invirade trådar grenar som i sin tur växer ut i ett grenverk där varje gren avslutas med ett löv. Ett löv som växt fram ur den rostiga plåten från skrothögen. För att ge extra lyster till nyanserna i rostens toner har varje löv fått en linoljebehandling.
Med inspiration från tidigare arbete med att avsluta korgar med material från naturen ville jag nu avsluta med en krans med något från naturen, men att nu göra materialet från naturen i metall. Från början var tanken att använda likadana löv som i Innan löven faller. Men väl igång med korgen kände jag att jag ville ha en annan form, med flera flikar på samma blad. Utifrån önskan om en annan bladtyp valde jag att utgå från pionblad. Pion är en av mina favoritblommor och fick även bli namnet på denna korg.
Sakta blir de fler. Korgar och former. Med tråden i handen byggs formerna upp, varv efter varv.
Skatterna från skrotön avslutar; sitt liv som skrot.
Att ta tillvara på det som finns, att se bortom vad det är, till vad det kan bli.
Tillsammans med den svartglödgade järntråden får järnskrotet nytt liv.
Här ligger fokus på form snarare än funktion, därav namnet skulpturala korgar.
Telefon:073-674 42 62 Mail: kontakt@skaparalice.se
© Alice Brengdahl